{ "title": "Alerjik Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Alerjik-Kasinti-35.jpg", "date": "19.01.2024 10:00:17", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Alerjik Kaşıntı, Alerji, farklı uyaranlara karşı vücutta ortaya çıkan birtakım sağlık sorunudur. Alerji de en sık ortaya çıkan şikâyetlerden birisi kaşıntıdır. Kaşıntı insanları oldukça rahatsız eden ve deride tahrişe neden olan bir problemdir. Alerjik kaşıntı vücutta tek bir noktayı etkileyebileceği gibi farklı bölgeleri de etkileyebilmektedir.

Alerjik Kaşıntı Neden Olur?

Alerjiler nedeniyle oluşan alerjik kaşıntılara genellikle, derinin temas ettiği bazı alerjenlere karşı tepki vermesi anlamına gelen \"alerjik temas egzaması\" neden olmaktadır. Nikel takılar, kumaş boyası, dikenli bitkiler, sabun ya da lastik eldivenler, parfüm gibi kozmetik eşyaların içerisindeki kimyasallar alerjik kaşıntıyı tetikleyebilir. Alerjenlere doğru harekete geçen otoimmün sistemi sebebiyle yanma hissinin eşlik ettiği bir alerjik kaşıntı başlar. Astım, egzama ya da saman nezlesine olmaya meyilli kişilerde alerjik temas egzaması daha kolay ortaya çıkar.

Alerjik Kaşıntı Nasıl Geçer?

Aynisefa bitkisi: Aynısefa bitkisi alerjik kaşıntıya karşı iyi gelen bitkiler arasında yer almaktadır. Ülke içerisinde farklı bölgelerde yetişen aynısefa bitkisi, iltihap engelleyici olarak ve tahriş olan cildi onarmak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Deri üzerine ilaç olarak uygulandığı durumlarda anti-bakteriyel ve anti-viral özelliği bulunmaktadır. Arı sokmaları ve alerjik kaşıntısına karşı iyi gelmektedir.

Papatya: Papatya çay şeklinde hazırlanır ve alerjik kaşıntının bulunduğu bölgeye sürülür. Deri hastalıkları ve döküntüler sebebiyle meydana gelen kaşıntıların tedavisinde de etkili bir yöntemdir.

Tropikal olarak kaşıntının bulunduğu bölgeye sürüldüğü zaman iltihabı ve tahrişi hafifletici bir etkisi bulunmaktadır, rahatlama sağlamaktadır. Anti-bakteriyel ve antiseptik özelliği bulunan papatya, alerjik kaşıntının bulunduğu bölgede oluşan ağrı ve acıyı da hafifletmektedir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, alerjik kaşıntı, egzama, kuru ciltleri nemlendirmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca mantar enfeksiyonlarına karşı da çözüm olabilmektedir. Kuru ciltlerde nem oranını arttırarak temizleyici etkisi yapar ve bu da enfeksiyonların yok olmasını sağlar. Kasık mantarı ve ayak mantarı için sık bir şekilde kullanılmaktadır. Çay ağacı yağı kaşıntı için banyo suyuna 10 damla kadar ilave edilmektedir. Çay ağacı yağı eklenen banyo suyu kaşıntı ve tahrişi hafiflemektedir.

Taze Fesleğen: Taze fesleğen yaprakları alerjik kaşıntının olduğu bölgeye uygulanmasının sonucunda iltihap sökücü etkisi bulunmaktadır. Böcek sokması ve diğer sebeplerden dolayı meydana çıkan kaşıntıyı hafifletmek amacıyla taze fesleğen kullanılmaktadır. Deri enfeksiyonlarını tedavi etmenin dışında taze fesleğen ağrı kesici özellikle kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra taze fesleğen çay biçiminde hazırlanarak da kullanılabilmektedir. Fesleğen çayı alerjik kaşıntının bulunduğu bölgeye sürülerek bekletilir.

Alerjik Kaşıntı için yapılacaklar

Alerjik kaşıntıyı önlemek amacıyla soğuk kompres, losyon ve ılık duş almak etkili yöntemlerden olarak sayılabilmektedir. Alerjik kaşıntı bütün vücudu etkilemeye başlamışsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
" } ] }