{ "title": "Avuç İçi Kaşıntısı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Avuc-Ici-Kasintisi-32.jpg", "date": "21.01.2024 05:05:46", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Avuç içi kaşıntısı, bu kaşınmalar genellikle kendiliğinden geçmektedir. Ama bazen farklı bozukluk veya hastalıkların belirtisi olabilir. Uzun süredir düzelmeyen bir kaşıntı söz konusu ise bir cildiye uzmanından yardım almanız gerekmektedir.

Avuç içi kaşıntısı neden olur?

Alerjiler, avuç içerisindeki kaşıntıların en yaygın nedeni alerjilerdir. Polen alerjileri, besin alerjileri veya kimyasal maddelere karşı alerjiler kaşıntıya neden olabilmektedir. Kaşıntı sadece sağ ya da sadece sol avuç içini etkileyebilir.

Egzama: Egzama tüm insan vücudunu etkileyen bir hastalıktır. Genelde ayak, el ve cilt kaşıntısı olarak kendini göstermektedir. Dishidrotik egzama yani el egzaması durumunda özellikle avuç içleri ve ayak tabanlarında kaşınma meydana gelir.

Atopik dermatit: Egzama hastalığının bir alt sınıfı olan hastalık ciltte kaşıntılı döküntülere neden olur. Büyük sıklıkla elleri etkileyerek avuç içi kaşınması gibi belirtiler gösterir.

Karpal tünel sendromu: Aşırı klavye kullanmak veya ağırlık kaldırmak gibi aktiviteler sonucu bilekten ele uzanan medyan sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Karpal tünel sendromu durumunda, elde ve bilekte ağrıya ek olarak avuç içerisinde ve parmaklarda kaşıntı görülebilmektedir.

Primer biliyer siroz: Çok nadir görülen bir hastalıktır. Erken dönem belirtileri avuç içlerinde ve ayak tabanlarındaki kaşınmalardır. Kaşınmanın sebebi dolaşımdaki serbest bir şekilde dolaşan safra asididir.

Avuç içi kaşıntısı tedavileri nelerdir?

Antihistamin kremler: Alerji durumunda ilk yapılacak şey, alerjiye neden olan maddeyi tespit edip ondan uzaklaşmak olacaktır. Bunun yanında eczanelerden tedarik edilebilecek antihistamin kremler faydalı olacaktır.

Düzgün cilt bakımı: Atopik dermatit ve egzamanın gerçek bir tedavisi yoktur. Tedavi belirtileri özellikle kaşıntıyı dindirmek üzerinedir. Bunun için düzgün bir cilt bakımı önem taşımaktadır. Antibiyotikler, antihistamin ilaçlar ve steroidler de kullanılabilir.

Ursodeoksikolik asit: bu aside sahip ilaçlar primer biliyer siroz hastalığının ilerlemesini engeller ve kaşıntı konusunda yardımcı olur.
" } ] }