{ "title": "Bacak Arası Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Bacak-Arasi-Kasinti-57.gif", "date": "19.01.2024 10:20:40", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Bacak arası kaşıntı, kişiyi oldukça rahatsız edebilmektedir. Şiddetli olduğunda uykusuzluğa, depresyona ve gerginliğe sebep olabilir. Kaşıntının gerçek sebebi günümüzde tıp da dahil bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Tıpta dermatofit ismi ile bilinen mantar enfeksiyonları; vücut yüzeyinde dermatofitler denilen, cildin üst tabakası, tırnak ve saç arasında oluşup orada çoğalan, küfe benzeyen mantarlar enfeksiyon belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Genel olarak insanlar arasında bulaşıcılığı vardır ve aslında hayvanlardan da insanlara bulaşabilmektedir.

Hoş olmayan bir durumdur ve kişiye ağrı ve acı vermektedir. Kronik kaşıntı rahatsızlığı olanlar kaşınmamayı ne kadar isteseler de bunu önleyemezler ve kaşınmak zorunda kalırlar. Bacak arası kaşıntıya bakteri, virüs ve mantarlar ya da bunların oluşturduğu koloni kompleksi enfeksiyona neden olur ve bu da yanma ve kaşıntıya sebep olmaktadır. Kontrol edilmeyen kaşıntı sebebiyle derinin mukozası hasara uğrar. Meydana gelen ağrılar ancak ağrı kesiciler ile önlenebilir.

Bacak arası kaşıntı sebepleri nelerdir?

Mantar enfeksiyonu her yaşta olan insanda meydana gelebilir. Saç mantarı, ayak mantarı, kasık mantarı, sakal ve tırnak mantarları özel mantar çeşitleridir. Vücudun etkilenen bölgeleri kaşıntı, halkasal şekilli lezyonlar, koyu ya da açık renkli farklı alanlar, cilt lezyonları ve kızarıklık gibi belirti ve şikâyetlere sebep olabilirler. Bacak arası kaşıntı genelde egzama ya da farklı sebeplerle olabilmektedir. Kaşıntının yanı sıra sıklıkla yetişkin erkeklerde meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Nemli ve ılık yerlerde ortaya çıkabilir. Hijyene uyulmayan durumlarda, vücudu sıkan iç çamaşırın sürtünmesi, kaşıntının oluştuğu bölgenin uzun süre nemli kalması ile kaşıntı ve mantar oluşmasında duyarlılık artmaktadır. Bacak arası kaşıntı genellikle cinsel organlar da meydana gelmez. Ama anal bölgede kaşıntı veya rahatsızlığa da sebep olabilir. Her kaşıntı bir mantar değildir, bu unutulmamalıdır.

Bacak arası kaşıntı tedavisi nasıl yapılır?

Kaşıntı bölgesinden minicik parçacıklar alınıp mikroskobik incelemesi veya kültür yapılabilir. Ciltten alınan kazıntı ayrıca laboratuvara gönderilerek kültürde üremesi değerlendirilmesi yapılır. Tedavide aslı olan kişisel hijyen ve bakımı oldukça önemlidir. Doktor, hasta için uygun olan ağızdan veya cilde sürülen ilaçları verebilir. Tedaviye de kısa zamanda cevap verebilir, fakat bazı durumlarda rahatsızlığın direnci ilaçtan kuvvetli olabilir. Lezyon bölgesinde kalıcı renk değişikliği de yapabilmektedir. Kısacası iyi hijyen bacak arası kaşıntı için çok önemlidir. Banyodan sonra kurulanmak şarttır, nemli kalmamak önemlidir. Sürtünmeyi önleyici tedbirler arasında rahat olabilecek iç çamaşırları tercih edilmelidir. Bu şartların sağlanmasına rağmen halen kaşıntı devam ediyorsa ve kaşınan bölgeler kabuk bağlayıp yara meydana gelmiş ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

" } ] }