{ "title": "Boğazda Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/bogazda-kasinti.jpg", "date": "21.01.2024 00:52:56", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Boğazda kaşıntı, Boğaz gıdıklanması veya kaşıntısı genelde küçük bir rahatsızlıktan daha fazlası değildir. Soğuk algınlığı, kuru hava veya alerji belirtisi olabilmektedir. Fakat süreklilik arz ediyorsa boğaz kaşıntısı can sıkabilir, bu uyku düzensizliği, günlük işlerin yapılmasına engel hatta dikkati bile dağıtır ve boğazda tahriş ve ağrıya neden olabilir.

Boğazda Kaşıntının nedenleri; Boğazın yüzeyleri mukus (Salgı) dokusuyla ve sinir hücrelerinin uç noktalarıyla kaplıdır. Bu sinir uçları virüs, yiyecekler, hava ya da alerjik reaksiyonlarla tahriş olabilir. Mukusun normalde boğazı nemlendirmesi ve yiyeceklerin kolayca geçmesini sağlaması gerekir. Ama bazen mukus (Salgı) kuruyabilir ve bu sebep lede boğaz kaşınabilir. Bu genelde bir enfeksiyon (İltihap bulaşması) veya vücudun susuz kalması neticesiyle meydana gelir. Bazı durumlarda da vücut çok fazla mukus (Salgı) üretir, boğazı fazla nemlendirerek, yine kaşıntıya sebep olabilir.

Boğaz kaşıntı sının araştırmalar sonucu tespit edilen en yaygın sebebinin vücudun susuz kaldığında daha yoğun şekilde baş göstermesidir. Boğaz kuruduğunda ve hassas dokuyu korumak için yeterince mukus (Salgı) üretilemediğinde ortaya çıktığı uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Genellikle tedavisi için su içmek yardımcı olur. Su içmeninse çözüm olmadığı görülmüştür, bu durumda doktor yardımı almak gerekmektedir. Bu sorunla genelde şeker hastalığı ve viral bir enfeksiyon olabilir.

Diğer etkenlerde şöyle sıralayabiliriz. Yeterince su içmemeye ek olarak, bazı içecekler ve yiyecek boğaz kaşıntısına neden olabilir. Kafein vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden çok fazla çay ve kahve tüketiyorsanız boğazdaki kaşıntının nedenleri bu tür içecekler olabilir. Sigara, nargile içmek de boğazı tahriş ederek kaşıntıya neden oldukları olmuştur.

Boğazı gün boyunca aşırı kullanmakta, kurumaya ve kaşıntıya neden olur. Çok fazla konuşanlarda ya da öksür enlerde, sesli ve yanlış şekilde şarkı söyleyenlerde, bağıranlarda ya da horlayanlarda sıklıkla görülür. Hastalık sonucu ağızdan nefes almak zorunda kalanlarda veya öksür enlerde oluşur.

Boğazda Kaşıntı sının Tedavisi; Boğazda kaşıntının birçok tedavisi vardır, tedavi yollarına geçmeden önce problemin ciddi olup, olmadığına karar verilmelidir. Eğer kaşıntıya ek olarak, kızarıklık ve nefes darlığı çekiyorsa hasta, acilen tıbbi yardım alması lazım gelir. Çünkü bu anafilaksin (Aşırı duyarlık) belirtisi olabilir ve hayatı tehdit edilebilir.

Boğaza iyi gelen bir tedavi yöntemi de boğaz damlaları, pastil ve spreyler, boğaz kaşıntısını tedavi etmekte etkili bir yoldur. Bu tür ilaçlar boğazı nemlendirerek tükürük üretir ve kaşıntıyı dindirmede etkilidirler. Boğaz damlalarını alerjiler ve hastalık nedeniyle meydana gelen boğaz tahrişini önlemek için kullanmak daha doğrudur. Spreyler de boğaza direk olarak sıkılmaktadır. Hamile kadınlar ve nefes darlığı çeken hastalar boğaz spreylerinden uzak durmalıdırlar. Diğer tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidirler.

Tuzlu Su Gargarası; İlaç halinde satılan gargaralar vardır ama tuzlu su gargarası boğaz kasıntısı sorunundan kurtulmak için yeterlidir. Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eriterek, birazını ağzınıza çekerek 10 saniye boyunca gargara yapın, bu şekilde 3 kere yapmanız yeterli olacaktır. Gün içinde kaşıntı başlangıcında tekrarlamanızda sakınca yoktur.

Hava Nemlendiricisi; Boğaz kaşıntı sının ve kuruluğunun bir neden ide kuru havadır, kuru havalarda havayı nemlendirmek için bir hava nemlendiricisi kullanmak iyi gelecektir. Daha çok gece kullanımı yaygındır, bu tür cihazları gün boyu kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Zencefil ve Bal; 1 tatlı kaşığı balı zencefil çayına karıştırıp gün içinde yavaş yavaş içerek boğaz kaşıntısından kurtulabilirsiniz.

Zerdeçal ve Süt; Bir bardak sütü kaynatarak içerisine bir çay kaşığı zerdeçal katıp karıştırın. Soğutarak yatmadan önce içiniz, bu tedavi yöntemini rahatsızlığınız giderilene kadar uygulayabilirsiniz.

Papatya Çayı; bilinen en kolay yöntem papatya çayıdır kaynamış suya bir miktar papatya çayı atıp 5 - 10 dakika demleyip için.

Ebegümeci Kökü ve Kaygan Karaağaç; Kaygan karaağacı pastil şeklinde bulabilirsiniz, ebegümeci kökünü çay yapmak için kullanabilirsiniz, gün boyu bu iki yöntemi tatbik edebilirsiniz.
" } ] }