{ "title": "Burun İçi Kaşıntısı", "image": "https://www.kasinti.org/images/burun-ici-kasintisi.jpg", "date": "18.01.2024 23:59:29", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Burun içi kaşıntısı, Olur olmaz zamanlarda burnumuz kaşınır, kaşımak istediğimizde de etraftan bakanlar var mı diye etrafı hafiften kollarız. Burun bazı sinir uçlarının sonlandığı yerdir. O nedenle önemlidir. Burnumuz olmasa idi nasıl koku alabilecektik. Burun temizliği önemlidir, burnumuzu rahat nefes almak için bazen özellikle sabahları karıştırırız, bu hoş bir davranış olmasa da aslında hem psikolojik hem de fiziki bir rahatlama sağladığı Uzman görüşüdür. Burun içi kaşıntının birçok nedeni vardır. Bunlar;

Burun içi yaralar; bazen kendiliğinden oluşan, bazen de karıştırırken abartıp burun iç yapısına zarar verdiğimizde ortaya çıkan yaralardır. Bu yaralar kolay kolay iyileşmez. Nedeni ise sürekli aynı yeri karıştırarak iyileşmeye yüz tutmuş yarayı yeniden kanatarak eskisinden kötü hale getirmek. Tabi ki hiç kimse burnunu durduk yere karıştırmaz, bu yaralar burnun kaşınmasına yol açar.

Estetik ameliyatlar; Bundan 20-30 yıl önce sadece zenginler tarafından yaptırılan estetik burun ameliyatları, tıpta ki gelişmelere ve ucuzlayan ameliyat giderlerine paralel olarak orta gelirli vatandaşların da yaptırabildiği bir ameliyat olmuştur. Gün içerisinde eğer fazla gezmeyi seven biriyseniz, göreceksiniz karşılaştığınız yüz kişilik kalabalık içinden bir veya birkaç kişinin estetik ameliyat geçirdiğini görürüz. Bu oran erkek ve kızlarda değişirken bayanların güzelliklerine düşkün oluşları onları bu konuda bir adım öne taşımaktadır, bu oran yüzde 80 civarındadır. Burun estetiği olan kişiler yaraların kapanmaya yüz tuttuğu zamanlarda kuru kabuk bağlayacağından hafif burun esnetmede kuruyan yara altındaki esnek burun derisini çekecektir bu durum da kaşınmaya yol açacaktır.

Nefes yolu açma ameliyatları, burun eğriliği, burun kemiği eğriliği, şişmanlığı bağlı burun tıkanıklığı, geniz etinde büyüme ve soğuk algınlığına bağlı bademcik şişmesi nedeniyle geniz boşluğunun hassaslaşması bu durumun burnu etkilemesi ile burunda kaşınma meydana gelir.

Burun içi kılları; genellikle erkeklerin sorunu olan bu sorun, kıldan tüyden bir sorun gibi görünse de esasen öyle değil çünkü, burun kılları solunum sistemimizin adeta bir parçasıdır. Kıllar olmasa küçük sinekler, küçük çöpler, örümcekler çoktan burnumuzun içine girmişti. Tıraştan sonra berbere burun kılı aldırmak çok yanlıştır. Çünkü burunda sinir uçlarının sonu bulunur. Ağda veya başka bir yöntemle kıl çekildiğinde sinir uçlarına çok yakın olan kıl kökleri sinir uçlarının arkasında kalmış olabilir ve istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca ağdanın hassas burun içi derisine yapıştırılması ve çekilmesiyle bu derinin adeta yolunması suretiyle kanamalar olabilir. Burun da kıl olmayınca burun akıntısı çok çabuk burun ucuna gelecek ve bu akıntı da burunda kaşıntı yapacaktır.

Saman nezlesi, özellikle içinde bulunduğumuz şubat ayından itibaren gerek ülkemizde gerekse başka ülkeler de meydana gelen mevsimsel değişimler bitkilerin polenlerinin uçuşmasını sağlamaktadır. Polenler içeriği sahibi olduğu bitkinin özelliklerini taşır, rüzgârın etkisi ile hava da uçuşan polenler insanlara yapışarak burunlarından içeriye girmektedir. Bu durumda hafif bir akıntı, hapşırık öksürük ve burunda kaşıntı meydana gelir. Burun kaşıntılarında etkili yöntem sürekli burnumuzu ve genzimizi yıkamalı, hekim tavsiyesine uygun olarak antihistemik ilaçlar kullanmalıyız.
" } ] }