{ "title": "Burun Kaşıntısı", "image": "https://www.kasinti.org/images/burun-kasintisi.jpg", "date": "21.01.2024 10:59:01", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Burun Kaşıntısı, Eğer kronik burun kaşıntısı ve akıntısı sorunu bulunuyor ise ve eğer bununla birlikte burun tıkanıklığı, hapşırma, göz yaşarması şeklinde belirtilere de gözüküyor ise muhtemelen alerjik olan rinit ile karşılaşılmıştır. Ev tozu akarı bu alerjiye neden olan maddelerden birisidir. Her evde yer alan bu küçük maddeler yatak odalarında, yataklarda, yastık ve halılarda tozların içerisinde yaşarlar. Çoğunlukla zararsız olsalar da bazı kişilerin ev tozu akarına alerjisi bulunmaktadır.

Bununla beraber kedi, köpek, hamster, at gibi hayvanların salya ve idrarına temas etmek veya maruz kalmak alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Polene olan alerjiden kaynaklanan bahar nezlesi de özellikle ilkbahar bitimi ve yaz ayı başladığı zaman burun kaşıntısına neden olur. Eğer bir besine karşı hassasiyet bulunuyorsa, bu ürünleri tüketildiğinde bağışıklık sistemi fazla oranda histamin üretmeye başlar. Bu da burun ve cilt kaşıntısı, deri dökülmesi şeklindeki belirtilere neden olur. Bazı yiyecekler yüksek oranda histamin bulundurduğundan sebep öbürlerinden daha çok burun kaşıntısına neden olabilir. Soya sosu, sert peynirler, kırmızı şarap, jambon ve domuz pastırması, bira, balık, domates püresi ve pizza gibi ürünler bunların arasında yer alır. Ayrıca, teşhisi henüz konulmamış olan gluten duyarlılığı da burun kaşıntısına neden olabilir.

Düşük nemden veya vücudun susuz kalmasından dolayı kaynaklanan burun kuruluğu rahatsız edici olan burun kaşıntısına neden olabilir. Bunun ile sedef hastalığı, egzama ve kurdeşenden şikâyetçi olanlar da kronik burun kaşıntısına maruz kalabilirler. Dumana, ağır kokulara, kimyasallara maruz kalınması halinde burun kaşıntısı meydana gelebilir. Havada ani sıcaklık veya nem farklılığı solunum yollarını etkilediğinden burunda da istenmeyen etkiler meydana getirebilir. Hamilelik veya ergenlik zamanında yaşanan hormonal farklılıklar burunda kaşıntı şeklindeki semptomlara sebep olabilir. Ayrıca, bazı ilaçların yan etkileri de burun kaşıntısını bulundurabilir, bu sebepten dolayı böyle bir rahatsızlık bulunuyor ise ilacı kullanmadan önce etkilerini dikkatli bir biçimde okunması gerekir.

Basit gibi gözükse de oldukça rahatsız edici olabilen burun kaşıntısından kurtulmak için birkaç yol bulunmaktadır ve birçoğuna kolaylıkla erişilebilir. Bu iyileştirme yolları, burun kaşıntısının nedenine göre faklı ilaçlar, burun spreyi veya çevresel farklılıkları bulundurabilir. Bir bağışıklık sistemi reaksiyonu olarak vücuttan salgılanan histamin, alerjenlere maruz kalınması olayında burun kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığına neden olur. Bu olayda antihistamin bulunduran, ağız veya burun spreyleri eczanelerden alınabilir. Her ne kadar antihistaminler bir zaman kadar rahatlık verse de etkisi çoğu vakit geçici olur. Burun kaşıntısının asıl nedeni tespit edilmediği sürece burun kaşıntısının tekrar meydana gelebilmesi muhtemeldir.

Bir başka kolay ve doğal olan yol, eczanelerde yer alan, genellikle deniz tuzu bulunduran rahatlatıcı özelliği olan burun spreyleri kullanmaktır. Bulundurduğu su ve deniz tuzu solüsyonları burun yollarında bulunan kuruluğa karşı basit ve güzel olan bir çözümdür. Bu spreyler burun yollarını temizleyip, nemlendirerek kaşıntıyı giderir.

" } ] }