{ "title": "Cilt Hastalıkları Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/cilt-hastaliklari-kasinti.jpg", "date": "20.01.2024 12:34:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Cilt hastalıkları kaşıntı, tıp camiasında kaşıntı 'pruritus' olarak adlandırılmaktadır. Kaşıntı özellikle cilt hastalıklarının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Bazen vücut genelinde bazen de belli bölgelerde oluşum gösterebilir. Kaşıntı ile ciltte kızarıklık, döküntü gibi şikâyetler de ortaya çıkabilir. Egzama, mantar, böcek ısırıkları, alerjik reaksiyonlar, sedef gibi pek çok cilt hastalığı kaşıntıya neden olabilir. Bunların haricinde isilik, kurdeşen de kaşıntıya yol açan sık nedenler arasında yer alır.

Kaşıntının altında yatan hastalık tedavi edildiğinde kaşıntı kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Cildi nemlendirmek, soğuk su ile cilde kompres yapmak, parfüm içermeyen cilt bakım ürünleri kullanmak, kaşıntıya yol açan kıyafetler giymemek gibi önlemler kaşıntıyı kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

Kaşıntıya neden olan cilt hastalıkları

Kurdeşen: Alerjenlere karşı vücudun ürettiği histamin adındaki kimyasal, cilt hücreleri tarafından normalden daha fazla üretildiğinde vücutta kurdeşen meydana gelir. Kurdeşen beyaz, kırmızı renkte, yaklaşık 1 santim büyüklüğünde lezyonlar şeklinde oluşur ve ciddi anlamda kaşıntıya neden olur. Kurdeşen akut ya da kronik olarak gelişebilir.

Akut kurdeşen, soğuk algınlığı, böcek sokması, bazı yiyecekler ve grip gibi nedenlerden dolayı oluşum gösterebilir. Kronik kurdeşen ise 1,5 aydan uzun sürer ve bağışıklık sistemindeki antikorların vücuda saldırması sonucu ortaya çıkar. Stres, alkol ve hipertansiyon kronik kurdeşene yol açabilir.

Enfeksiyonlar: Kepek, egzama, mantar, sedef hastalığı, su çiçeği ve uyuz gibi rahatsızlıklar bir tür cilt hastalığıdır. Bu tür hastalıklarda en yaygın şikâyet kaşıntıdır. Cilt hastalıkları sebebiyle oluşan kaşıntı belli bölgelerde etkili olur ve kaşıntı yaşanan yerler kızarır. Kırmızı lekeler, ciltte tahriş, döküntü ve kabartı şeklinde oluşur.

Kaşıntı ile ciltte farklı şikâyetler de ortaya çıktığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bu tür hastalıklarda doktora başvurulduğunda gerekli tedavi uygulanarak kaşıntı da önlenebilir.

Cilt hastalıklarında kaşıntı için ne zaman doktora başvurulmalıdır?
" } ] }