{ "title": "Ciltte Kızarıklık Kaşıntı ve Kabarma", "image": "https://www.kasinti.org/images/ciltte-kizariklik-kasinti-ve-kabarma.jpg", "date": "21.01.2024 10:37:39", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Ciltte Kızarıklık Kaşıntı ve Kabarıklık, Tıbbi adı pruritus olan çok sık rastlanan ciltte kızarıklık kaşıntı ve kabarıklık pek çok hastalığın belirtisi olacağı gibi bazen ciddi hastalıklarında belirtisi olacağı için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gerekli incelemeler ve tetkikler yapılmalıdır.

Kaşıntılar suçiçeği, egzama, bitlenme, isilik, egzama, böcek sokması, mantar enfeksiyonları, ürtiker, uyuz, dermatitis herpetiformis gibi bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle oluşur. Kaşıntı insanı çok rahatsız edip gerginliğe, uykusuzluğa ve depresyona sinir gerilmesine neden olabilir. Kaşınan bölgeyi kaşınmamıza rağmen kızarıklık kabarmalar oluşur ve başka belirtilerde görülebilir. Kaşıntı tedavisi kaşıntının altında yatan nedenlere bağlıdır. Altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanırken kaşıntıyı azaltmak ve geçirmek için ek tedaviler uygulanır. Büyük oranda bu rahatsızlık tedavi edildiğinde kaşıntı kendiliğinden geçer. İç hastalıklarına bağlı kaşıntılarda tanıyı koyabilmek için bazı kan, idrar ve dışkı tetkiklerini yapmak, bulgularına göre Uzman hekimlerle çalışmak ve araştırıp tanı yöntemlerini kullanmak gerekebilir. Karaciğer hastalıklarında kaşıntı çok önemli bir belirtidir. Hepatit (Mikrobik sarılık) siroz ve safra yollarının tıkanmasında kaşıntı çoğunlukla cildin sararmasıyla beraber görülebilir.

Ciltte Kızarıklık Kaşıntı ve Kabarıklık Belirtileri Nelerdir?

Kaşıntılı hastalarda belirtiler çoğunlukla akşama doğru şiddetlidir. Uykunun ilerleyen saatlerinde de kaşıntı artmaya başlar uykudan çok rahatsızlık verir. Çok banyo yapmak cildin nemsiz kalması kuruması da kaşıntıyı artırır. Hamilelikte karın göğüs ve kollarda kaşıntılar olur hamile kadınlar ortaya çıkan bu kaşıntıyla çok problem yaşarlar. Hamilelikte ayrıca. Egzamaya benzeyen kaşıntılara sebep olan cilt sorunlarını tetikler. Hamilelikte bu kaşıntılar doğum sonrası son bulur. Pelisin, ağrı kesiciler, mantar ilaçları, antibiyotik ve aspirin gibi ilaçlarda döküntü ve kaşıntıya neden olurlar. İlaçlar vücuttaki bazı kimyasal maddelere karşı birkaç saat içinde alerjik tepki verebilirler. Bu durumda tek yapılacak en iyi çare bir hekime gidilerek konuşup kullanılan ilaçlarda değişiklik yapılır. Uygun olmayan deterjanlar bebeklerin cildinde kızarıklık kırmızı benekler ve kaşıntı yapabilir. Yıkanan giysiler bebek cildinde kontakt dermatit olarak bilinen alerjik cilt reaksiyonlara sebep olurlar.

Yazın sıcaklarda görülen vajen mantarlarının en önemli nedenlerinin başında nemlilik gelir. Islak mayoyla oturmak mantar oluşmasına sebebiyet verir ve kaşınmaya bağlı tahrişler yaralar meydana gelir kaşınmaya bağlı ödemler kızarıklıklar meydana gelir. Ayrıca bu kaşıntıların dermatolojik bir nedenle olmadığını düşünülürse iç hastalıkları için bazı kan tahlilleri yapılmalıdır. Ayrıca alerjik bünyeli olanlarda alerjik tahlilleri de yaptırmalıdırlar. Bu tetkiklerden sonra bir neden bulunmuyorsa bir psikiyatri uzmanına gidip bu konu değerlendirilmelidir. Acılı, çok baharatlı ve ekşili yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
" } ] }