{ "title": "Diş Kaşıntısı", "image": "https://www.kasinti.org/images/dis-kasintisi.jpg", "date": "21.01.2024 19:39:15", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Diş Kaşıntısı; en yaygın nedeni damak hastalıkları, özellikle de diş eti iltihabıdır. Kaşıntıya aynı vakitte diş etinde rahatsızlık hissi, diş eti çekilmesi, ağız kokusu ve diş eti kanaması da beraberinde eşlik eder. Birçok diş eti hastalığı, bakteriler nedeniyle meydana geldiği için tedavi de çoğunlukla gargara ve uygun olan diş macunu kullanımını bulundurur. Bunlar bakteri yok eden diş eti iltihabını ortadan kaldırır ve dişlerde ve damakta oluşan plakaların temizlenmesini sağlar.

Vücudun herhangi bir yerindeki kaşıntının çoğu kez sorumlusu alerjilerdir. Diş etindeki kaşıntının da nedeni besin alerjileri veya polen alerjileri olabilir. Bazen diş gıcırdatma dişe zarar verdiği zaman veya diş eti çekilmesi meydana geldiğinde diş eti kaşıntısına neden olur. Diş gıcırdatma, dişleri veya damağı birbirine sıkı bir şekilde sürtüp sıkmak ile meydana gelir. Bu olay zaman ile dişin enamel ismi verilen dokusunun aşınmasına ve diş etlerinin çekilmesine neden olur. Bu durum çoğunlukla özel geliştirilmiş olan bir ağız koruyucusu ile engellenir.

Özellikle açık yaraya neden olan ağız yaralanmaları da diş eti kaşıntısına neden olur. Bazen kesikler veya yaralanmaların iyileşmesi sırasında kaşıntı meydana gelir. Birçok ağız yaralanması kendiliğinden iyileşebildiği gibi, ağız gargaraları ile bu zaman hızlandırılabilir. Bazı olaylarda, yan etkisi diş eti kaşıntısı bir ilaç diş etinde kaşınma sebebi olabilir. Bu çok yaygın olmamakla beraber çoğunlukla bu yan etkiler, vücut ilaca alıştıkça kendi kendine geçer. Eğer bu işe yaramaz ise ilacın dozu farklılaştırılır veya farklı bir ilaca geçilir. Kaşıntı çoğunlukla diş etlerinin tahriş olması ile meydana geldiği için, bazen buna ek olarak değişik şikâyetler de meydana gelebilir.

Kötü ağız sağlığı enderde olsa bir kalp rahatsızlığı sebebiyle meydana gelir. Diş eti kaşınması kan dolaşımının düzgün olmadığına işaret edebilir. Diş eti kaşıntısı her zaman bir diş doktoru veya ağız sağlığı uzmanına başvurulmalıdır. Bu durum özellikle, diş eti kanaması, diş eti çekilmesi, diş eti rahatsızlığı ve sürekli bir tahriş olduğu olaylarda geçerlidir. Bütün bu belirtiler, ciddi bir olan bir olay diş eti hastalığının göstergesidir. Tedavi edilmez ise diş kaybına veya enfeksiyona neden olabilir. Diş eti kaşıntısına neden olan olaylar çoğunlukla başarılı bir biçimde tedavi edilebilir.

Diş eti kaşıntısının tedavisine başlamadan önce, altında yatan nedeni bulmak için bir diş doktoruna başvurulmalıdır. Evde yapılabilecek olan tedaviler, ameliyatsız tedaviler, lazer tedavisi ve periodontik ameliyat gibi birçok değişik tedavi yolu bulunmaktadır. Tedavi, hastalığın hiddetine göre değişebileceği gibi hafif olan durumlarda müdahaleye gerek kalmadan hızlı şekilde bir iyileşme gözlenir. Ağır olan durumların çoğunda diş eti kaşıntısı yoğun ve sürekli olarak bir tedavi gerektirir.

Antibiyotik tedavisi, diş eti iltihabı için antibiyotik tedavisi gerekir. Düzenli olarak alınacak antibiyotikler ile iltihap birkaç gün içinde iyileşmeye başlar. Hafif gıda ve ilaç alerjileri, evde yapılacak olan küçük müdahaleler ile giderilebilir. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak veya antibakteriyel gargaralar ile ağızda bulunan rahatsızlık giderilerek yavaş bir şekilde iyileşmesi sağlanır. Evde yapılabilecek müdahaleler içinde, nane, karanfil ve ada çayı yağı kullanımı sayılabilir. Bu yağların çoğu, diş macunlarında yer alır ve yağı direk olarak dişe uygulamaktan daha hafif bir etki sağlar. Bu tedaviler bazen anında etki yaparken bazen de tedaviyi tekrar yapılması gerekebilir.

Diş eti iltihabı, dişte yer alan ve diş eti kaşıntısına neden olan plakaların çıkarılmasına yardımcı olan diş temizliği ile tedavi edilebilir. Öbür yollar arasında, dişin üstünde bulunan tabakanın temizlenmesi ve diş eti cebi ismi verilen çevrede biriken plakların derin temizlenmesi olan ve dişin kökünde yer alan kök temizliği de sayılabilir. Lazer tedavisi, kök tedavisi ve plak temizliğinin daha hafif olan bir yolu olup, birkaç seans biçiminde yapılır. Bu tedavi genellikle, diş eti kaşıntısının tekrarlanmaması için senede en az iki kez yapılmalıdır.

" } ] }