{ "title": "Eklemlerde Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Eklemlerde-Kasinti-17.jpg", "date": "21.01.2024 20:18:11", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "
Eklemelerde Kaşıntı, vücudun her neresinde olursa olsun insanı rahatsız ve huzursuz edici bir hastalıktır. İstenilmeyen bu tarz kaşıntının birçok sebebi olabilir. Eklemlerde kaşıntı oldukça rahatsızlık verir, ancak tedavi edilmesi için önce kaşıntıya neden olan etkenin tespit edilmesi gerekir. Bu nedenle eklemlerde kaşıntı yakınması olan kişiler detaylı bir muayeneden geçmeli, teşhisten sonra tedaviye başlanmalıdır.

Eklemlerde Kaşıntı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Ürtiker; Eklemlerde kaşıntı şikâyeti insanların aklına halk arasında kurdeşen ismi verilen ürtiker hastalığını getirmektedir. Ürtiker olabildiğince döküntülü ve kaşıntılı bir rahatsızlık olmasının yanı sıra vücudun herhangi bir kısmı ya da özellikle eklem yerlerinde kendini gösteren etrafı kızarık, ortası ise soluk olan cilt yüzeyindeki bu döküntüler insanları tatlı tatlı kaşındırması ile bilinmektedir. Birden ortaya çıkan bu döküntüler özellikle kabarık, kaşıntılı, değişik şekillerde ve ebatlarda plaklar halinde kendini gösterir. Genelde plak biçimini andıran bu döküntüler 20-25 dakika ya da 4 saat arasında oldukça etkili olur. Fakat bu etki bu süreler sonrasında iz bırakmadan kendiliğinden ortadan kaybolabilir ve başka bir kısımda kendini gösterebilir. Bazı durumlarda ise kızarık bölümlerin tamamı birleşerek olabildiğince büyük bir hale gelebilirler. Bu kızarıkların üzerine bastırıldığında solarak beyazlaşabilirler ve bunun yanı sıra kaşıntı ile yanma hissedilebilir. Eklemlerde kaşıntı ile kendini gösteren plak biçimindeki bir ürtiker genel olarak 24 saatten daha çok devam etmez, lakin başka kısımlarda kendini göstererek devam edebilmesinin yanında kronik bir duruma gelebilir.

Alerjik Reaksiyonlar; Eklemlerde kaşıntı olmasının sebebi ürtiker dışında en sık karşımıza çıkanı alerjik reaksiyonlardır. Alerjiye sebep olan etken maddelere karşı vücut tarafından verilen tepkiye alerji denilir. Alerjen maddeler çoğunlukla kişiden kişiye değişiklikler gösterebileceği gibi neticeleri kısmen aynı çıkabilir. Vücuda kızarıklık, kaşıntı ya da ciltte pul-pul dökülmelere neden olabilir. Ortaya çıkan eklem kaşıntıları alerji haricinde diğer değişik nedenlerden dolayı sıklıkla tekrar ediyorsa daha önemli sorunlara sebep olabileceğinden dolayı kesinlikle bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Cilt Kuruluğu; Eklemlerde kaşıntının başka bir sebebi de cilt kuruluğunun olmasıdır. Bu yüzden ciltleri çok kuru olan insanlarda aşırı kaşıntıdan dolayı kızarıklıkların olması da sık görülebilir. Bu problemi çözmek için nemlendirici içeren ürünler kullanılarak eklemlerde olan kaşıntılara engel olunabilir. Nemlendirici krem, merhem veya tonik kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı uygun görürse kullanılmalıdır.

İlaçlar; Kişilerin kullandığı herhangi ilaçların yan etkisi olarak da eklemlerde kaşıntı görülebilir. Bu ilaçlar içinde antibiyotikler, penisilin ve ağrı kesiciler de kaşıntı ve kızarıklık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple eğer kullandığınız herhangi bir ilacın vücudunuzda kaşıntı ve kızarıklık yaptığından şüphe ediyorsanız kesinlikle doktorunuza danışın.

Cilt Hastalıkları ve Diğer Hastalıklar; Farklı cilt hastalıkları da eklemlerde kaşıntıya sebep olabilir. Bunun içinde kronik olarak seyreden sedef rahatsızlığında da kaşıntı ve kızarıklık hatta pullanma görülebilir. Bunların dışında egzama, mantar, uyuz, isilik, su çiçeği, böcek sokması, bitlenme ve dermatis herpetiformis benzeri birtakım dermatolojik hastalıklarda eklemlerde kaşıntıya sebep olabilir. Bunlara ek olarak, iç organlarla alakalı kanser hastalıkları, diyabet, karaciğer hastalığı, viral hepatit ya da safra kesesi taşları, lenfoma ve lösemi gibi kan hastalıkları ile AIDS ve böbrek hastalıklarının, herhangi birinin olması halinde ya da bu hastalıkların ilk belirtileri olarak da sıklıkla eklemlerde kaşıntılar ile karşılaşılabilir.
" } ] }