{ "title": "Ellerde Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Ellerde-Kasinti-81.jpg", "date": "20.01.2024 10:48:52", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Ellerde kaşıntı, Günlük yaşantıda ellerde kaşıntı oluşması oldukça rahatsız edici bir durumdur. Devamlı olarak elinizde aynı yeri devamlı kaşımak orayı dahada kötüleştirebilir. O kısmın şişmesine ya da kızarmasına neden olur. Ellerde oluşan kaşıntı mantar, uyuz, alerji, egzama, böcek ısırması olaylardan kaynaklı da olabilir. Bu sorunların hepsi eklem kısımlarında, elin içini ya da tersini ve parmak aralarını etkileyebilmektedir.

Ellerde kaşıntı neden olur?

Mantar: Çoğunlukla karşılaşılan sorunlardan biri de mantardır. Genellikle vücudun her yerinde çıkabilmektedir. Cilt sorunu olan mantar yalnızca el ve ayaklarda oluşan mantarlarda bulunmaktadır.

Dishidrotik egzama: Avuç içi, elin tersi, parmak arası gibi elin bütün kısımlarında kızarıklık, kaşıntı ve kabarcıklar belirmektedir. Bu sorun el dışında başka kısımları da etkilemektedir. Uyku esnasında da şiddetli kaşıntılar olabilir.

Böcek: Böcek ısırmaları, sokmasından kaynaklı olarak şiddetli kaşıntılara, şişmelere ve kabarcıklar meydana getirebilir.

Alerji (Kontakt dermatit): Kişisel temizlikte kullanılan ürünlerden şampuan, sabun ve bu tarz parfümlü kozmetik ürünleri yanı sıra çamaşır yıkamada kullanılan temizlik ürünleri güzel durulanmaması alerjiye neden olarak ellerde kaşıntı oluşmasına sebep olur. Genellikle yanan bir kızarıklık ile meydana gelir. Bu durum birkaç gün kadar sürebilir. Bu durum tekrarlamaması için alerji olduğunuz maddeyi belirlemeniz gereklidir.

Uyuz: Uyuz sorunu parazitlerin sebep olduğu bir deri enfeksiyonudur. Uyuz rahatsızlığı elin her kısmında görülebileceği gibi vücutta da meydana gelen bir sorundur. Çoğunlukla şiddetli kaşıntılara neden olmaktadır.

Ellerde kuruluk: Nemsiz kalan ellerin tahriş olma ihtimali çok yüksektir. Bu durumda ellerde kaşıntı hissini meydana getirebilir.

Enfeksiyon: Elde oluşan yaradan kaynaklı olarak enfeksiyon neden olabileceği kaşıntı da olabilir. Bu yara yeterli ve zamanında tedavi edilmezse belirmektedir. Yara çevresinde bakteri proteinleri kendilerini antijen yerine koyarak fazla antikor üretilmesine neden olur. Bu sebepten dolayı ellerde kaşıntı ve iltihaplanmaya oluşur.

Stres ve anksiyete: Vücudun bazı kısımlarında veya ellerde stres kaynaklı kaşıntıya veya kızarıklığa neden olabilir. Stresten kaynaklı oluşan kaşıntılar genellikle stres geçtiğinde kaşıntı da geçmektedir.

Sistemik hastalık: Dokuyu ve birçok organı etkileyebilen bir hastalıktır. Tiroit yetmezliği, karaciğer yetmezliği, hormonal bozukluklar, kronik böbrek yetmezliği, hodgkin lenfoma ve kan bozuklukları kaşıntılar sebep olabilmektedir. Vücudun birçok yerinde kaşıntı HIV ya da Crohn hastalığından kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.

Vitamin ya da mineral eksiklikleri: bu durum ellerde kaşıntıya ve yanmaya sebep olabilir. Genellikle B1, B6 ve B12 vitaminlerden dolayıdır. Ayrıca B vitamini eksikliğinde karıncalanma da oluşmaktadır.

Avuç içi ve ayak tabanlarında aşırı terleme (Palmoplantar hiperhidroz): Ellerde oluşan kaşıntı deri iltihabının sebebi olabilir. Sıcak su ile ilgilenmek ve sıcak ortamda yer almak bu rahatsızlığı kızıştırır.

Ellerde kaşıntı nasıl geçer?

" } ] }