{ "title": "Hamilelikte Vücutta Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Hamilelikte-Vucutta-Kasinti-53.jpg", "date": "19.01.2024 14:18:51", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Hamilelikte vücutta kaşıntı, en sık görülen yakınmalardandır ve bu kaşıntılar sık sık hamilenin hayat niteliğini mühim ölçüde bozan bir seviyeye ulaşabilmektedir. Her ne kadar büyüyen ve gerilen karın bölgesinde sık sık kaşıntıya sebep olsa da hamileliğin gelişen aylarında farklı sebeplere bağlı olarak birtakım gebelerde bütün bedende süregelen kaşıntılar olabilmektedir. Arada sırada bu kaşıntıya bulantı, kusma ve gaz şikâyetleri oluşabilir. Böyle bir halde hekiminize kesinlikle başvurun.

Safra kesesi ve safra asitleriyle alakalı olabilir. Hamilelik kolestazı olarak adlandırılan bu hal her 50 gebeden birinde görülmektedir ve hamilede kaşıntılar dışında sarılık oluşmasına da sebep olabilmektedir. Doğumla beraber kendi kendine geçer. Doktorunuz halin önemini kavramak için birtakım kan tahlilleri yapacaktır. Hem de bazı hamilelerde bilhassa gebeliğin gelişen aylarında kollarda ve ayaklarda ürtiker benzeri alerjik kaşıntılarda olur ve doğumla aynı zamanda kendi kendine geçebilir.

Hamilelikte sık görülen kaşıntı sebepleri nelerdir?

Hamilelikte vücutta kaşıntı, çok detaylı amaçlarla ortaya çıkabilir, hangi amaçla olursa olsun hamilelikte kaşıntı kesinlikle hekime müracaat edilmesini gereken bir haldir. Bunların en bilinenlerinden birisi hamilelik kolestazıdır. Bunun dışında hamilelikte karın bölgesi ve başka bölgelerin gerilmesine bağlı meydana gelen çatlaklar da kaşıntıya sebep olabilir. Alerji, egzama, hepatit, kontakt dermatit, ciltte mantar iltihabı ve başka cilt hastalıklar da hamilelik devresine rast gelmiş olabilir. Hem de hamilelikte terleme artışına eğilim bulunmaktadır ve bu da bilhassa yaz aylarında kaşıntıya sebep olabilmektedir.

Hamilelik kolestazı nedir?

Hamilelerde bütün bedende kaşıntı olmasına rağmen dikkat çekici bir cilt lezyonu olmaması halinde ilk düşünülecek tanı hamilelik kolestazı yani karaciğerdeki safra akımının hamileliğe bağlı olarak yavaşlamasıdır. Bu kişilerde klinik sonuçlar olarak sarılık da oluşabilmektedir. Gebelikte viral hepatitlerin ardından en sık rastlanan sarılık sebebi hamilelik kolestazı hastalığıdır. Gebelik kolestazının sebebi şimdilik belirlenememiştir. Estrogen ve progensteron hormonlarının hastalığın oluşmasında rol oynayabileceği düşünülmektedir. İlk sendrom kaşıntıdır ve genellikle gebeliğin 7-8. Ayları arasında başlar. Önce bulantı, karın ağrısı, kusma gibi kaşıntı habercisi olan şikâyetler oluşabilir. Kaşıntı genellikle karın bölgesinden başlar, bacak, gövdeye ve kollara, avuç ve tabanlara yayılabilir. Daha ciddi hallerde göz kapaklarında ve ağız içinde de kaşıntı oluşabilir. Kaşıntı genellikle doğumdan 3-7 gün ardından kendi kendine azalır ve kaybolur. Hamilelikte görülen bu süregelen kaşıntı genellikle tedaviye yanıt vermez. Hamilelikte vücutta kaşıntı, hafif ise serin banyo, yumuşatıcı kremler önerilebilir. Hamilelik kolestazı olan hamilelerde anne karnındaki bebekte distress ismini sunduğumuz ve kısaca bebeğin sıhhat halinde kötüleşmesidir.
" } ] }