{ "title": "Kansızlık Kaşıntı Yaparmı", "image": "https://www.kasinti.org/images/kansizlik-kasinti-yaparmi.jpg", "date": "19.01.2024 03:41:40", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Kansızlık Kaşıntı Yapar mı? Tıp dilindeki ismi anemi olan kansızlığın birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu sebeple de tedaviden önce kansızlığın hangi sebepten dolayı oluştuğunun araştırılması gerekmektedir. Kansızlığın yani aneminin nedenlerinden en çok görüleni ve en önemli olanı ise demir eksikliği olmaktadır. Bu duruma yeterli miktarda demir tüketilmemesi ya da vücuda demirin az gitmesi ve bunun sonucunda kırmızı kan hücrelerinin oksijeni yeterli oranda taşıyamaması neden olmaktadır. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık durumu demir tedavisi ile önlenebilmektedir. Bunun yanı sıra kansızlığın sebebi B12 eksikliği ile folik asit eksikliğinden kaynaklanıyor ise farklı bir tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir. Hastanın lösemi olması durumunda oluşan kansızlığın ortadan kaldırılması için ise ilk olarak lösemi hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kan temel olarak; kırmızı kan hücreleri yani alyuvarlar, trombositler yani pıhtı hücreleri ve çeşitli proteinlerden oluşmaktadır. Organların tamamının yaşamını sürdürmek için oksijene ihtiyacı vardır ve kansızlığın uzun zamandan beri devam etmesi ya da düşük dereceli olması durumunda kişi vücudundaki değişiklikleri fark edemeyebilmektedir.

Kansızlığın genel olarak belirtileri ani göz kararmaları, baş dönmesi, kendini sürekli halsiz hissetme ve nefes almada güçlük çekmedir. Genel olarak kansızlığa sebep olan etkenler ise B12 eksikliği ve kırmızı kan hücresinin yıkımıdır. Bunun yanı sıra birçok farklı sebebe bağlı olarak da kansızlık görülebilmektedir. Kansızlığın kaşıntı yapabilme olasılığı vardır çünkü kaşıntı, deri hastalıklarının yanı sıra, parazit ya da kansızlık gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kaşıntının uzun süre devam etmesi halinde kişinin bir sağlık kuruluşuna giderek bir Uzman ile görüşmesinde fayda vardır. Zira kaşıntının sebebi ciddi bir hastalık ise bunun erken tedavi edilmesi önemlidir.
" } ] }