{ "title": "Kaşıntı Hapı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Kasinti-Hapi-48.jpg", "date": "20.01.2024 08:14:12", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Kaşıntı hapı, Kaşınmanın tedavisinde sarf edilen ilaçlar kortizonlu merhemler ya da pomadlardır. Tedaviye iyi yanıt alınmasını karşılamaktadır ama kortizonun çok sayıda yan etkisi vardır. Bu sebeple kortizonlu merhemler uzun vakit kullanılmamalıdır. 3-5 günü aşan kullanımlar ardından şu tür yan etkiler görülebilmektedir.

Bölgesel kortizon tüketimine bağlı gelişebilecek sorunlar
Kaşıntılı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde bitkisel orijinli kortizonlar tercih edilebilir. Bitkisel orijinli kortizonların kullanılması daha rahattır. Yukarıda yazılan yan etkiler herbal steroidlerde görülmez. Bu yan etkiler görülmemesine karşın kaşıntılı hallerde asıl problemin çözümü daha doğru bir yaklaşım olur. Genellikle anüs ve genital bölge kaşıntılarında tedavi daha uzun devam edebileceğinden kortizon içeren kremlere temkinli yaklaşılmalıdır, kortizon içermeyen mamüller tercih edilmelidir. Bunlar dışında antihistaminik denilen alerji engelleyici merhem ya da jeller daha çok böcek sokması ya da toz alerjisinde kullanılmakta ve kaşıntı olan hallerde genelde yetersiz kalmaktadır.

Kaşıntı hapı, birtakım bedenler zararlı olmasa bile birtakım maddelere karşı aşırı duyarlı olabilir. Bu halde beden reaksiyon göstererek alerji hastalığı ortaya çıkabilir. Alerjen maddeler bağışıklık sistemine dek ilerlediğinde madde zararlı olmasa bile immün sistemi maddeyi zararlı algılar bu hale karşı koruyucu hedefli antikor geliştirmeye başlar. Dolayısıyla alerji ortaya çıkar. Alerjiye aşırı yatkın şahıslara atopik şahıslar denir. Bağışıklık sistemi alerjik madde ile bir defa karşılaştığında hassasiyet gösterir ve o madde hafızaya kazınır. İlerleyen dönemlerde yine aynı madde ile karşılaşıldığında bağışıklık sistemi bu defa aşırı reaksiyon gösterir. Toplumda aşağı yukarı %30 seviyesinde şahıs alerjiye maruz kalmaktadır. Alerji daha çok kalıtsal yatkınlık ile ilgili bir rahatsızlıktır. Fakat bölgesel faktörler de alerji üstünde etkilidir. Alerji tedavisinde ilk basamak bireyin alerjen maddeden uzak durmasıdır. Alerji genelde ilişki yolu ile ortaya çıktığı için kişinin alerjen bulunduğu maddeden kaçınması gerekir.

Alerji için değişik Kaşıntı hapı çeşitleri vardır.

Antihistaminikler: bu tür alerji kaşıntı hapı alerjik reaksiyonlarda şikâyetleri hafifletmek ya da baskılamak için kullanılır. Burun tıkanıklığı, kaşıntı, hapşırma, yanma, hapşırma, burun akıntısı gibi şikâyetlere karşı bireyin hayat niteliğini iyileştirir. Antihistaminikler bilhassa kaşıntı, hapşırma ve akıntı için yararlıdır.

Kortizon: Kortizon tipi haplar histaminikler ile eş güdümlü kullanıldığında daha yararlı olur. Tablet ya da iğne şeklindedir.

Dekojestanlar: bu kaşıntı hapı grubu burun içeresinde meydana gelen şişliğe karşı yararlıdır. Sprey ve hap versiyonu vardır.
" } ] }