{ "title": "Kaşıntı ve Kızarıklık", "image": "https://www.kasinti.org/images/kasinti-ve-kizariklik.jpg", "date": "19.01.2024 19:57:45", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Kaşıntı ve Kızarıklık, Hayatımızı kabusa çeviren rahatsızlıklardan bir tanesi vücudumuzun herhangi bir yerinde beliren kızarıklıklar ve kaşınmalardır. Bazen kızarıklıkların meydana gelmesinin sebeplerinden bir tanesi çok kaşınmalar sonucunda vücudun tahriş olması ya da hastalık berlirtisi olarak kızarıklıklarının meydana gelmesini de gösterebiliriz. Makalemize başlamadan önce kaşıntıların sebepleri hakkında bilgi vermek, kızarıklık ve kaşıntının nasıl meydana geldiğini öğrenmektir. Vücudun herhangi bir bölümünde haşere dolaşıyormuş hissi, vücudunda yanma ve batma gibi belirtilerin duyulmasıdır. Bu duyu kişiyi çok rahatsız edip uyku problemine, gergin olmaya ve depresyona sebep olabilir.

Vücutta Yayılmış Kaşıntı ve Kızarıklık Sebepleri Nelerdir?

Birtakım dermatolojik rahatsızlıklarının işareti olabilir: Örnek verecek olursak suçiçeği, bitlenmeler sonucu saçlarda kaşıntı, egzama, mantar enfeksiyonları vajina bölgesinde kaşıntı, kuruluk, dabaz, böcek sokması, uyuz olunca da kaşıntı, isilik olmak sonucu kaşıntı gibi.

Birtakım iç hastalıkların işareti olabilir: Karaciğer rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, kan hastalıkları, vitamin ve demir eksikliği sunucu, kanserler, paraziter hastalıklar sonucu meydana gelebilir.

İlaçların yan etkileri sonucu kaşıntı olması

Alerjisi olan bünye: astım rahatsızlığı veya saman nezlesi olan bireylerde kuru kaşıntılar meydana gelir.

Stres: Sıkıntının olması ve stres vücutta belli alanlarda veya yaygın kaşıntıya sebep olmaktadır. Diğer sebeplerin araştırılmasına rağmen kaşıntısı hala süren hastaların bir psikiyatri hekimi tarafından da değerlendirilmesi gerekir.

Ciltte kızarıklık ve kaşıntı genel olarak çevresel etkenlerle meydana gelen alerjik reaksiyonun bir neticesi olarak görülmüştür. Fakat kızarıklık ve kaşıntının oluştuğu alan, kızarıklığın biçimi, şiş şeklinde veya döküntü ile görülüp görülmediği gibi ögelerin sebebi hakkında daha çok bilgi verebilir. Alerjiler haricinde ciltte kızarıklık ve kaşıntı sebepleri arasında mantar enfeksiyonları, sedef adı verilen hastalığı gibi deri hastalıkları ve derinin aşırı kuruması sayılabilir. Alerji: Ciltte meydana gelen kızarıklıklar bir alerjenle doğrudan karşılaşması sonucu oluşabilir ve kaşıntı ile şişlik meydana gelebilir.

Alerjinin ortaya çıkmasını sağlayan ögelerle temasın hemen ardından ya da yirmi dört saat sonrasında kaşıntı başlayabilir. Genel olarak herhangi bir karışmaya gerek kalmadan bir iki gün içerisinde kızarıklıklar ve kaşıntı azalır, hemen hemen on gün sonra ise tamamen ortadan kalkar. Kaşıntılı evrelerde derinizi tahriş edebileceği ve kanamaya sebep olabileceği için kızarık alanı mümkün olduğu müddetçe az kaşıyın. Kaşıntıyı önleyebilmek için soğuk su ile bir banyo yapın, soğuk bir havluyu kaşınan yere sarmalayarak kaşıntıyı hafifletebiliriz. Aldığınız bütün önlemlere rağmen kızarıklık ve kaşıntı az olmuyorsa reçeteli merhemler için hekiminize başvurabilirsiniz.

Alerjinin sebebi kullandığınız çamaşır deterjanları olabilir aynı şekilde bitki de olabilir. Bu tip hallerden korunmanın en basit yolu bir alerji testi yaparak nelere karşı alerjiniz olduğunu kesin olarak öğrenmek ve o alerjik şeylerden uzak durmaktır. Kaşıntılar ve kızarıklıkların farklı yerlerde meydana geldiğini görmüşsünüzdür. Makatta meydana gelen kaşıntılar, bacaklarda kaşıntı, saçlarda meydana gelen kaşıntı, vajinada meydana gelen kaşıntı, gözlerde meydana gelen kaşıntılar ve kızarıklıklar meydana gelmektedir. Makattaki kaşınmaların sebeplerinde çok fazla terleme sonucu oluşması, tuvalet sonrası temiz yıkanmaması sonucu, çok fazla tuvalete çıkmak, baharatlı besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda da kaşınmalar meydana gelmektedir. Makat alanlarına ilaç sürülmesi veya fitil kullanımları kaşınmalara sebep olabilir.

Vajinalarda meydana gelen kaşınmaların sebeplerinde ise vajina alanı sürekli kapalı olan bölgedir. Bu bölgelerdeki iç çamaşırların sentetik olması kaşınmalara sebep olabilir. Sürekli iç çamaşırı değiştirmedikleri için, adet dönemlerinden sonra uygun temizliğin yapılmaması, bu bölgenin sürekli nemli ve ıslak kalması sonucu mantar enfeksiyonlarının oluşması gibi nedenlerle kaşınmalar oluşur. Saçlardaki kaşınmalar da ise egzama hastalıkları sonucu kaşınmalar olabilir, temiz yıkanmadığı için kaşınmalar olabilir ve bitlenme sonucu aşırı kaşıntılar olmaktadır.
" } ] }