{ "title": "Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/kasinti.jpg", "date": "19.01.2024 20:56:01", "author": "Nilgün Öztürk", "article": [ { "article": "Kaşıntı, tıp dilindeki adı 'pruritus' olan kaşıntı, insan vücudunun her yerinde meydana gelir. Kaşıntı insan hayatının olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı hastalar geceden sabaha kadar olan kaşıntı yüzünde uykusuz kalıp iş hayatını ve günlük yaşantısında çeşitli sıkıntılar yaşamakta ve bu yüzden geginlik, sinir, stres yaşayarak depresyona girmeye bile neden olur. Vücutta kaşının bölge kaşınmadığı takdirde de yine kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar da görülmektedir. Kaşıntı, bir cildiye Uzman hekimi veya intaniye Uzman hekimi tarafında yapılacak tetkik sonucu tedaviye başlanır hasta yapılan sonuçlara göre yönlendirilir yani kaşıntı tedavisi için öncelikle kaşıntının altında yatan nedeni bulmak ile başlanır. Basit kaşıntılar da kaşınan bölgeyi soğuk su ile yıkamak, cildi nemlendirmek, cildi kaşındıracak kıyafetler giymemek, yoğun kimyasal içeriği olan krem veya makyaj ürünleri kullanmamak kaşıntıya engel olabilir. Antihistaminik veya steroidli kremler de hafif kaşıntılara iyi gelebilir.

Kaşıntı Neden Olur?

Alerji, kişinin hiç farkında olmadığı alerji kaşıntıya neden olur. Genellikle vücudun temas ettiği herhangi bir yiyeceğe veya maddeye karşı verdiği geri tepki alerji adı verilmekte. Ucuz diye satın alınan takılar, bazı bitkiler, boyalar, sabun, kimyasal kozmetik ürünleri alerjiye neden olur ve daha sonra vücudunuzun çeşitli bölgelerinde kaşıntıya neden olur. Saman nezlesine, egzama veya astım rahatsızlığı olan kişiler alerjik kaşıntılar daha çabuk görülür. Kuru cilt, eğer cildiniz de kızarıklık, kabarıklık yok sadece kaşıntı var ise kuru bir cilde sahip olduğunuz gösterir. Uzun süre klima altında kalmak, yazın sık sık gittiğimiz havuzlarda klor su altında kalmak, sık sık yapılan banyo kuru bir cilde sahip olmamıza neden olur ve bu yüzden de vücutta bazı bölgelerde kaşıntı meydana gelmekte. Bu kaşıntıdan kurtulmak için cildinize uygun nemlendirici kullanmanız yeterli olacaktır.

Cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar, uyuz, egzama, kepek, mantar, sedef hastalığı, bit, su çiçeği, gibi birçok deri hastalığının belirtileri arasında kaşıntı yer almakta. Cilt hastalıkları nedeniyle oluşan kaşıntılar belli alanları tetkikler ve kaşınan bölgede kırmızı lekeler, deride kızarıklık gibi tahrişler, pullanma ve kabarıklık görülür. Vücudunuzun herhangi bir yerinde bu tip belirtiler görülür ise hemen bir uzaman hekime başvurunuz ve gerekli tetkikler yapılarak tedaviye başlanır.
" } ] }