{ "title": "Köpeklerde Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Kopeklerde-Kasinti-17.jpg", "date": "19.01.2024 21:18:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Köpeklerde kaşıntı, rahatsız edici derecede olmadığı takdirde sorun olarak kabul edilmez. Bazen köpeklerin keyifli bir şekilde kaşındıklarına tanık oluruz. Bunlar ciltlerindeki tüylerden kaynaklanır. Ancak köpekler belirli bir bölgeyi ısrarcı şekilde kaşıyorsa, bölgede tüy dökülmesi gibi bir sorunda bulunuyorsa, herhangi bir yara oluşumu, kızarıklık varsa mutlaka veterinere götürülmelidir. Köpeklerde kaşıntı yapabilen çeşitli hastalıklar ve durumlar vardır. Bunlar veteriner tarafından değerlendirilmeli ve köpeğinizin sorunu tedavi edilmelidir. Köpeğinizin yaşı, kaşıntı yeri, bölgenin nemli olup olmaması, kepek var mı yok mu, bölgeyi ısırmaya çalışıyor mu, yalanıyor mu, kaşıntının süresi gibi etkenler göz önüne alınarak köpeğinizin detaylı bir muayenesi yapılmalıdır.

Köpeklerde kaşıntı neden olur?

Bit, kene, pire: Köpeklerde kaşıntı sorununda öncelikle bit, kene ve pire mücadelesinin yapılıp yapılmadığı değerlendirilir. Özellikle baharda havalar ısındığı zaman bu canlılar köpeklere musallat olabilir. Köpeklerde kaşıntının temelinde bu sorun yatabilir. Köpeğinizde pire varsa, pire alerjisi gelişmiş olabilir.

Tavuk eti, tavuk kemiği: bu köpeğinizdeki beslenme alerjisi ile ortaya çıkan bir kaşıntı nedenidir. Köpeklerde tavuk eti ve tavuk kemiği alerji yapabilir. Daha çok yazın sıcaklarla birlikte vücut direncinin düşmesi nedeniyle protein alerjisi gelişebilir. Bu nedenle köpeğinizde yoğun kaşıntı olabilir. Özellikle kuyruk bölgesine doğru sırtında yaralar oluşabilir. Köpeklerin beslenmesinde protein kaynağı kırmızı et pahalı bir tercih olduğundan, genellikle tavukla beslenmesi, tavuk eti içeren mamalar verilmesi yüzünden köpeklerde kaşıntı ortaya çıkabiliyor. Tavuk etinin sıcaklarla birlikte bozulması ya da bozulmaya yüz tutması köpekler için sakıncalıdır. Protein fazlası besin alerjisine, sivri ufak tavuk kemikleri de sindirim sisteminde rahatsızlığa, yırtıklara, bozulmaya neden olabilir. Bu nedenle köpeklere tavuk eti verilecekse, protein yoğunluğunun azaltılması için yanında makarna, pilav, haşlanmış sebze, yoğurt gibi besinlerle birlikte verilmelidir. Bu sayede protein dengesi kurulmuş olur. Tavuk kemiği ise köpek beslenmesinde önerilmeyen bir yoldur. Sadece kaburga kemikleri kemirmeleri amacıyla arada verilebilir.

Uyuz: Köpeklerde kaşıntı sorununa sebep olacak etkenlerden en yaygını uyuzdur. Uyuz aynı pire, kene, bit gibi gözle belirlenmeyen, vücut direncini düşüren, gezici bir parazittir. Hem köpekten köpeğe geçebilir hem de toprakta bulunup köpeklere geçebilir.

Çeşitli hastalıklar: Köpeklerde kaşıntı sebepleri arasında mantar, hormonal hastalıklarda sayılabilir. Cilt hastalıkları, hipotiroidizm gibi rahatsızlıklar köpeklerin cildinde yaralara neden olup, kaşıntıya yol açabilir. Ayrıca köpekleri strese sokan etkenlerde tüy dökmelerine neden olup, kaşıntı sorunu yaşamalarına neden olabilir. Bu yüzden köpeklerde kaşıntı nedeni doğru tespit edilerek, doğru tedavi uygulanmalıdır.
" } ] }