{ "title": "Kulak Dışı Kaşıntısı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Kulak-Disi-Kasintisi-96.jpg", "date": "20.01.2024 09:21:30", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kulak Dışı Kaşıntısı, Kulak yapısı itibari ile kendini dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı savunabilmek için serümen adı verilen halk arasında kulak kiri olarak bilinen bir yapıyı meydana getirmektedir. Bu yapı çok şiddetli ve oldukça sık bir biçimde pamuklu kulak çöpü ile temizlenince kulak yolunda olması gerekenden çok daha fazla kuruluk meydana gelmektedir. Bunun gibi kulak içine dışarıdan sokulan çeşitli cisimler temizlik bakımından faydalı olsa dahi kulak dışında kaşıntıya yola açar. Kulak dışı kaşıntısının en bilindik bir başka nedeni ise alerjik yapıda olan oldukça hassas bünyelerdir. Daha önceden mantara ya da egzama gibi hastalık geçirmiş veya bu hastalıkları aktif bir şekilde yaşayan çeşitli birçok madde veya besine karşı alerjisi olan kişilerde kulak dışı kaşıntısı çok daha fazla olur.

Kulak Dışı Kaşıntısı Sebepleri 

Yaralanmalar, Böcek Sokmaları ve Deri Alerjileri: Kulak kaşıntısının diğer sebeplerinden bazıları ise deri alerjileri, böcek sokması ve kulak yaralanmalarıdır. Oluşan yaralar iyileşme aşamasında genellikle kaşıntıya sebep olur. Yaygın bir çocuk rahatsızlığı olan su çiçeği kırmızı kabarcıklar ile kulak dışında oldukça şiddetli kaşıntıya neden olur. Saçkıran, uyuz, egzama, deri alerjileri ve uyuz gibi rahatsızlıklar kaşıntının diğer kaynaklarıdır.

Enfeksiyonlar: Kaşıntı bir kulak enfeksiyonun belirtisi de olabilir. Dış kulak yolu iltihabı bu enfeksiyonların en bilindik çeşitlerinden birisidir. Genelde yüzücü kişilerde yüzmeye başlamadan önce veya suya bir şekilde maruz kaldıktan sonra kulak içerisinde kalan nem yüzünden olur. Bu yüzdende yüzücü kulağı olarak da adlandırılmaktadır.

Besin Alerjisi: Birden, oldukça yoğun ve olağan dışı kulak dışı kaşıntısı durumlarında mutlaka doktora gitmek gerekir. Ciddi bir besin alerjisi ile birden meydana gelen kulak dışı kaşıntıları oldukça yoğun bir kaşıntı ihtiyacı uyandırır. Bu tip bir kaşıntı nefes almanızı zorlaştıran, kusmaya, çıbana, bayılmaya ve şişliğe sebep olan oldukça ciddi bir anafilaktik reaksiyonun habercisi olur ve acilen tıbbi müdahaleyi gerektirmektedir.

Alerjik Sebepler
Kulak Dışı Kaşıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlaçlar: Yüzücü kulağı durumlarında kulak içerisinde biriken nem yüzünden dolayı mantar enfeksiyonları ortaya çıkar. Bu durumlara meyilli kişiler için kulak içi daima kuru olmalı ve antifungal mantar engelleyici ilaçların kullanılması gerekir.

Kulak Dışı Kaşıntısı Önleyebilmek İçin Alınacak Bazı Önlemler Nelerdir?

Kulak dışı kaşıntısına meyilli olan kişiler semptomların gelişimini önleyen bazı belirli tedbirler almaktadır. Banyo yapmadan önce kulak girişlerini tıkamak için kullanacakları bir miktar pamuk kulak içerisine sabun ve fazla su kaçmasını önler. Yüzücü kişilerde saç bandı veya şapka kullanarak kulak içlerini kuru tutabilir bakteri ile mantara karşı olan hassasiyeti azaltır.

Zeytinyağı ile Hindistan cevizi yağı da en etkili geleneksel yöntemlerdendir ve bazı durumlarda kulak damlalarının yerini bile doldurur. Ayrıca sarımsak yağı da mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olmaktadır.
" } ] }