{ "title": "Makat İçinde Kaşıntı", "image": "https://www.kasinti.org/images/Makat-Icinde-Kasinti-62.jpg", "date": "21.01.2024 02:22:23", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Makat İçinde Kaşıntı, yanma hissi dermatolojik bir durum olarak tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlık nedeniyle devamlı aile doktoruna görünmekle birlikte özellikle inatçı durumlarda Dermatoloji ve Kolorektal cerrahi doktorları da karşı, karşıya kalmaktadır. Makat içinde kaşıntı genel toplumda görülme sıklığı %15'tir bu durum erkeklerde 4 kat daha çok görülmektedir.50-60 yaş gurubu bu rahatsızlıkta daha çok etkilenmektedir.
Makat içinde kaşıntı rahatsızlığı basit belirtilerle meydana çıkmakta fakat önlem alınmadığında daha ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Genç, yaşlı, kadın, erkek herkes tarafında görülebilen makat içinde kaşıntı büyük bir problem haline dönüşmektedir. Bu rahatsızlık temizlik anlayışı ile olabileceği gibi aynı zamanda ciddi makat hastalıkları hemoroid, kondilom, anal fissur gibi hastalıklarında belirtisi olmaktadır. Öncelikle bu sorunu kaşıyarak aşılmayacağını bilmek gerek mutlaka makat içinde oluşan kaşıntının nedenlerini ortaya çıkarmak gerekir.

Makat İçinde Kaşıntı Neden Olur?

Öncelikle makat içinde kaşıntı basit bir şey olabileceği gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Makat bölgesinde kaşıntıya neden olan faktörler makat çatlağı, kıl kurdu, mantar, iç basur, dış basur, makat siğili veya makat bölgesi nemli kaldığında görülmektedir. Makat kaşıntısı nedenlerinden biri de tüketilen gıdalarla ilgilidir. Bazı gıdaların çok tüketilmesi makat içinde kaşıntıya neden olabilmektedir. Bunlar acı, karabiber, domates, turşu, patlıcan ve bazı baharatlar tüketildiğinde bazı kişilerde bölgesel hassasiyete ve kaşıntıya neden olmaktadır. Şayet makat kaşıntısı gibi bir sorun olan kişiler bu gibi besinlerden uzak durması gerekir. Makatta kaşıntı olduğunda bu gibi besinlere bir süre ara vererek sorunun nedenini anlayabilirler.

Makat İçinde Kaşıntı Nasıl Geçer

Yukarıda kaşıntıya neden olabileceği ihtimalleri anlattık kaşıntıya sebebiyet verenlerden uzak durulduğu halde bir hafta veya 10 gün içinde geçmiyor ise mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Doktor önerisiyle verilen kremler kullanılabilir veya doğal yöntemlerle yapılmış kaşıntı kremi kullanılabilir. Makat içinde kaşınmasına ilaç kullanılsa da kaşıntı neden olduğu araştırılmalı ve nedenine göre tedavi edilmelidir. İlaçla düzelebilecek hastalık olabileceği gibi ameliyat gerektiren bir durumda olabilir. Makat çatlağı, hemoroid gibi durumlarda ciddi tedavi gerekir. Makat içinde kaşıntı oluştuğunda mümkünse bir eczaneye gidip birkaç ilaç almak yerine Uzman doktora gidilerek muayene olunmalı ve doğru bir şekilde tedavi olunmalıdır.

Sağlıklı günler dilerim
" } ] }