{ "title": "Vücutta Kaşıntı ve Kabarma", "image": "https://www.kasinti.org/images/vucutta-kasinti-kabarma.jpg", "date": "19.01.2024 15:37:00", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Vücutta Kaşıntı ve Kabarmalar, farklı nedenlerden ötürü hemen hemen her insanın çeşitli nedenlerden ötürü yaşadığı problemlerdir. Bu kaşıntı ve kabartılar vücudun herhangi bir uzuv veya bölgesinde oluşabileceği gibi tüm vücutta da psikolojik olarak oluşabilmektedir. Vücutta oluşan kaşıntı bölgesi kaşıma yöntemi ile kabarma ve deride ciddi anlamda kızarıklık oluşturabilmektedir. Oluşan kızarık cilt üzerinde kötü görüntüye sebep olabilir. Bu kaşınmanın temelinde fiziksel nedenler olabileceği gibi psikolojik nedenlerden kaynaklana bilmektedir. Ciltte oluşan kabarmalar, cildin yıpranmasına ve kızarmasına neden olmaktadır. Hakeza kaşıma yöntemiyle kısa süreli bir rahatlama olsa da vücuda uygulanan baskı nedeniyle hücrelerin bölgesele olarak kendisini yenilemesini geciktirebilmektedir.

Vücutta oluşan kaşıntı ve kabarma nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz

1- Vücutta meydana gelen kaşıntılar ve kabarmalar mevsimsel değişikliklerinde derilerin dökülmesiyle birlikte fazlaca görülebilmektedir. Mevsimsel geçişlerden kaynaklanan ciltteki kaşıntılar ve kabarmalar kısa süreli içerisinde oluşmakla genellikle kendiliğinden geçmektedir.

2- Bir kısım dermatolojik hastalıklardan ötürü vücutta kaşıntı ve kabarmalar ile kızarıklıklar oluşabilmektedir. Özellikle bitlenme, isilik, egzama ve mantar enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar kaşıntılar, kızarıklıklar ve kabarmalara neden olmaktadır.

3- Alerjik sebeplerden ötürü olabilir. Tüketilen besinlerden kaynaklı alerjik tepkiler sonucu ciltte kaşıntılar, kızarıklıklar ve kabarmalar görülebilmektedir.

4- Antibiyotik, ağrı kesici, serum ve iğneler gibi bazı ilaç ve kimyasallar yan etkisi olarak deride kaşıntılar, kızarıklıklar ve kabarmalar görülebilmektedir.

5- Aşırı stres, endişe, aşırı heyecan ve endişe gibi yoğun yaşanan durumlarda da vücut üzerinde kaşıntıya neden olmaktadır. Kaşınan bölgenin sürekli kaşınması ise cildin kazınmasına bağlı olarak kabarıklık ve kızarıklıklar oluşmasına neden olmaktadır.

6- Günlük hayatta Giyilen kıyafetlerin kumaşlarından kaynaklı ya da kullanılan kozmetik ürünlerinden kimyasal olarak kaynaklı ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarmalar oluşabilmektedir. Özellikle kadınlarda kozmetik ürünleri kimyasal bileşenlerden ötürü kabarmalar oldukça fazla görülmektedir.

Sıklık ve süreklilik arz eden kaşıntı Uzman görüşlerine göre pek çok hastalığın belirtisi olabileceği sıklıkla dile getirilmektedir. Böylesi bir durumda mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanına başvurmalı ve gerekli tahliller yaptırılmalıdır.

Kaşıntının altında yatan gerekçeleri şöyle sıralanabilir. Uzmanlar Cildiye Polikliniğine başvuruda bulunan hastaların önemli bir kısmı kaşıntı ve kabarmalardan şikâyet ederler. Kaşıntı, kaşıma isteğine neden olan tatlı bir histir ve deri hastalıklarının önde gelen bir unsurdur. Kaşıntı aslında bir rahatsızlık, hastalık değildir. Birçok hastalığın belirtilerin ortaya konulabileceği bir belirtidir. Bu nedenle kimi dönemlerde tanısı basit bir muayene ile tanımlanabilir iken kimi zaman birçok araştırma, tahlil ve tetkiki gerektiren bir belirtidir.

Uzmanlar cilt hastalığından kaynaklık ve sıklıkla görülen kaşıntıları bağlı olduğu ritüelleri ekseri Uyuz, Egzamalar, Bit ve Likenden kaynaklı olduğunu dile getirmişlerdir hakeza Cilt hastalığına bağlı olmayan nedenleri ekseri Siroz, Böbrek yetmezliği, Hepatit, Anemi, Lösemi, Hipotiroidi, Parazitlerden kaynaklı olduğu dile getirilmiştir.

Kaşıntılı hastalarda belirtiler çoğunlukla uyuma esnasında fazlalaşır. Uykunun ilerleyen zamanlarında aşamasında kaşıntılar artar. Sıklıkla banyo yapılması böylelikle vücudun nem oranının azalması kaşıntı ve kabarmayı arttırır. Kaşıntılı hastalar psikolojik ve ruhsal gerginlik arttıkça şiddetlenir. Sıcaklık genellikle kaşınma hissini arttırır. Kaşıntı ile hekime başvuran hastalar kaşıntılarının hangi dönemde başladığını ve ne zaman artığını, bölgesel olarak vücutta nerelerinin kaşındığını iyi bilmelidir. Kaşıntıyla birlikte aşırı terleme, fazla kilo alma veya kilo kaybı olması durumu iç hastalığın varlığının belirtileridir. Böylesi durumlarda varsa mutlaka doktora anlatılmalıdır. Kaşıntı nedeniyle başvuran hastaların önemli bir kısmında ciddi bir hastalık saptanmamakla birlikte, kaşıntı nadiren de olsa ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabilmektedir.

Kabarma hissi oluşan bölgelere el atılmamalı ve dokunulmamalıdır. Vücutta kaşıntı, kabarma ve kızarıklıkların tedavi şikâyetleri artması durumunda Uzman bir hekime başvura da bulunularak, doktorlar nezaretinde tedaviye başlanarak Uzman hekimin vereceği ilaç tedavisine harfiyen uyulması gerekmektedir.
" } ] }