{ "title": "Yüz Kaşıntısı", "image": "https://www.kasinti.org/images/yuz-kasintisi.jpg", "date": "19.01.2024 23:25:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yüz kaşıntısı, yüz bölgesinde kaşıntı farklı nedenlerden dolayı oluşum gösterebilir. Bazen döküntülü şekilde ortaya çıkan kaşıntı, oldukça ciddi cilt rahatsızlıkların ayol açabilir. Psikolojik nedenler, yıkanmamış yüz, alerji, yüzdeki döküntüler, kuru cilt yapısı, hormonal bozukluklar, böcek sokmaları, kozmetik ürünler, güneş yanığı gibi birçok nedene bağlı olarak yüz kaşınması yaşanabilir.

Yüz kaşıntısı neden olur?

Psikolojik nedenler: Devamlı el ile yüzü ovalamak, yüzün farklı noktalarına dokunma ihtiyacı hissetmek, karşıdaki kişinin düşüncelerine katılmamak psikolojik olarak kalp atışını ve kılcal damarlardaki kan akışını düzensizleştirir. Bu durumda hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde yüz bölgesinde kaşıntı meydana gelebilir.

Yıkanmamış yüz: Yıkanmamış yüz, göz, burun, kulak bölgesi ve ağız gibi alanlarda kaşıntıya yol açabilir. Bölgelerde biriken atıklar mikroorganizmaların hızla çoğalmasına neden olur. Dolayısı ile beraberinde yüzde kaşıntı meydana gelir. Yüzde kaşıntıya maruz kalmamak için yemeklerden önce, dışarıdan eve gelindiğinde ve yatmadan önce mutlaka yüzün ılık ve sabunlu su ile yıkanması gerekir. Sabahları ise yine kalkar kalkmaz yüzün yıkanması kaşıntı oluşumuna engel olur.

Kuru cilt: Özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle ciltte kuruma oluşabilir. Aşırı kuruyan ve nemsiz kalan cilt kaşıntı ile tepkisini gösterebilir. Sıcak su, kalitesiz kozmetik ürünler, tıraş losyonları yüzde kaşıntıya yol açabilir. Kuru ciltlerde meydana gelen yüz kaşıntısı için yüzün devamlı nemli tutulması gerekir. Bu sayede kaşıntı sorunu ortadan kalkabilir.

Güneş yanıkları: Güneş yanıkları bazen kabusa dönüşebilir. Özellikle güneşte yüz yanmışsa ciddi anlamda kaşıntıya yol açar. Güneş yanığı nedeniyle yüz ve ciltte yanığı önlemek için yaz aylarında 10.00-14.00 arası güneşe çıkmaktan kaçınılmalıdır. Güneşe çıkılacağı zaman güneş koruyucu kremler, losyonlar tercihe dilmelidir.

Alerjenler: Yüz bölgesinde kaşıntının en çok rastlanan nedenlerinden biri de alerjenlerdir. Alerji, saç boyaları, kozmetik ürünler, tüketilen bazı besinler kullanılan ilaçlar, bit, takı, şampuan gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Alerjenler nedeniyle meydana gelen yüz kaşıntılarına eşlik eden yüzde şişme, döküntü, kızarıklık, pullanma gibi problemler de oluşabilir.

Yüzde döküntü: Yüzde meydana gelen döküntüler beraberinde kaşıntıya yol açabilir. Böcek ısırıkları, sivilce, akne, herpes tarzı virüsler, uçuk, zona, kurdeşen, kıl dönmesi, egzama, jilet kesikleri gibi pek çok etken yüzde kaşıntıya yol açabilir.

Yüz kaşıntısı tedavisi nasıl yapılır?

Yüz kaşıntısında tedavi nedene yönelik yapılır. Eğer yüzde kaşıntı herhangi bir cilt hastalığı nedeniyle oluşuyorsa önce hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Hastalık tedavi edildiğinde kaşıntı ortadan kaybolur. Bu gibi durumlarda doktor birtakım ilaçlar reçete eder. Kaşıntı uzun süredir devam ediyor ve bir neden bulunamıyorsa hasta psikiyatriste yönlendirilebilir. Bunların beraberinde yüz kaşıntısı evde de basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir;
" } ] }