Kaşıntı, tıpta "pruritus" olarak adlandırılan ve insanı oldukça rahatsız eden bir problemdir. Kaşıntı, uykusuzluk, gerginlik ve depresyon gibi çeşitli olumsuz etkilere sebep olabilir. Kaşıntının oluşum sebebine bağlı olarak kaşıntıyla beraber kaşıma, kızarıklık, su toplama, yara ve kabartı gibi başka yan etkiler de görülebilir.
Kaşıntının Sebepleri
Kaşıntının başlıca sebepleri arasında egzama gibi deri rahatsızlıkları, gıda ve benzeri alerjik etkiler, mantar enfeksiyonu, bağırsak parazitleri, şeker hastalığı veya hormonal değişiklikler sayılabilir. Ayrıca kurdeşen dökmek de sık görülebilen kaşıntı sebepleri arasında yer alır. Vücudumuzda kaşıntıya sebep olan ender durumlar ise bağışıklık sistemi hastalıkları, böbrek, karaciğer veya tiroit bezi hastalıkları gibi sorunlardır. Kollardaki kaşıntı çoğunlukla alerjiler yüzünden oluşur. Bunun dışında, brakiyoradyal pruritus adı verilen bir durum da kolda şiddetli kaşıntıya sebep olabilir. Alerjiler ve brakiyoradyal pruritus dışında birtakım cilt rahatsızlıkları da kaşıntıya yol açabilir.
Kollarda Kaşıntı Neden Olur?
- Alerjiler: Kaşıntının en bilinen sebeplerinden biri alerjilerdir. Alerjiye polen, toz gibi cilde etki eden etmenler sebep olabileceği gibi, yenilen herhangi bir besin maddesi de neden olabilir.
- Brakiyoradyal Pruritus: Vücudunuzda herhangi bir şey olmamasına rağmen, kollarınızda çok yoğun bir kaşıntı olabilir. Bu durum "brakiyoradyal pruritus" adlı bir sorunun belirtisidir. Bu hastalıkta özellikle kolun ön kısmında kaşıntı meydana gelir. Ayrıca kolun üst kısımlarına ve omuzlara kadar yayılması mümkündür. Brakiyoradyal pruritus, boyun omurundaki sinirlerde hasar meydana gelmesiyle oluşur. Genelde cildin belli bir kısmına tesir eder ve sadece bir kolda belirti gösterebilir.
- Liken Planus: Kronik bir cilt rahatsızlığı olan liken planus, hastanın kollarında ve bileklerinin iç kısımlarında kaşıntı hissi yaşamasına sebep olur.
- Egzama: Egzama, vücutta tırmalamaya sebep olan ve genelde gece vakitleri etkisini artıran bir cilt sorunudur. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, ancak en fazla dizlerin arkasında ve kol bölgesinde oluşur. Belirtisi ise ciltte kızarıklık, kurumuş ve çatlamış yaralardır. Bazen bu yaraların içi su toplayabilir.
- Kontakt Dermatit: Genellikle alerjenler ve diğer tahriş gücü yüksek maddeler sebebiyle oluşan kontakt dermatit, kaşınan bölgelerde kızarıklık, su toplama ve şişkinlik ile kendini gösterir.
- Zona Hastalığı: Zona rahatsızlığı, daha önce su çiçeği geçirmiş hastalarda herpes zoster virüsünün tekrar harekete geçmesiyle oluşur. Hastalığın meydana geldiği bölgede karıncalanma, acı, uyuşma ve kaşıntı hissedilir. Bu kaşıntılı alanlar su toplayabilir ve daha sonra patlayıp kurur.
- Mantar: Mantar enfeksiyonunda kaşıntı ve kızarıklık dairesel şekilde oluşur. Kızarıklık genellikle büyüyüp yara ve su kabarcıkları oluşturur. Mantar enfeksiyonu son derece bulaşıcı bir rahatsızlıktır.
Tedavi Yolları
Kollardaki kaşıntının tedavisinde yapılacak ilk şey, hastalığın teşhis ve tanısını koymaktır. Güneş ışığı kaşıntıyı artırma potansiyeli olan bir faktördür, bu nedenle güneş ışığının cilde direkt temasını engelleyecek önlemler alınmalıdır. Havanın etkisiyle ciltte kuruluklar yaşanabileceği için giysilerin teması yoluyla kolda tahrişler olabilir. Bu açıdan cildinizi nemli tutmaya özen göstermelisiniz. Buz tedavisi uygulayarak kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Buz, ısının yapacağı harareti alıp kaşıntıyı hafifletecektir. Ayrıca eczanelerde rahatlıkla bulunabilen kaşıntı ilaçları da doktor kontrolünde kullanılabilir. Daha fazla tahrişe yol açmamak adına cildinizi çok kaşımaktan kaçının. Mentol içeren kremler de bir miktar rahatlama hissi verebilir.
|
4 yıldır kolarımda kaşıntı var, Binlerce iğne batıyor,acı şiddetli kaşıntı birşeyler ısırma hissi, yanma hepsi bir anda olduğunda çıldıracak gibi oluyorum,,
Cevap yazEn derin uykudan uyanıyorum,, lütfen çaresi varsa yazın,,
Brakiyoradyal kaşıntısı,,
Merhaba,
Yaşadığınız belirtiler oldukça rahatsız edici ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyor gibi görünüyor. Brakioradyal kaşıntı, genellikle omurga ile ilgili problemlerden kaynaklanabilir ve bu durum bir dermatolog veya nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bir uzmana başvurarak detaylı bir inceleme yaptırmanızı tavsiye ederim. Bu arada, kaşıntıyı hafifletmek için nemlendirici kremler veya antihistaminik ilaçlar kullanabilirsiniz, ancak kesin tedavi için mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.
Brakiyoradyal kasinti ve tedavisine iliskin bilgiler yeterli degil
Cevap yazAyse Sirin Atabay Hanım, geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. Brakiyoradyal kaşıntı ve tedavi yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi ekleyeceğiz. Önerileriniz bizim için çok değerli.
Bu kaşıntı türü kaşınıyormuş hissi verir. Alerjik bir şey yoktur gözle görünen ama sürekli kaşınıyormuş hissi olur. Tedavisi ilaç veya iğne ile sizi rahatlatır. Güneş ışınlarını fazla görmemesi lazım. Brakiyorayal kaşıntılar da tedaviyi doktor belirlesin. Dermatoloji doktorlarının önereceği tedavileri uygulayın. Her kaşıntı ilaçı bu hastalığı fayda etmemiş olabilir. GEÇMİŞ OLSUN.