Ciltte Kaşıntı Nasıl Geçer?
26 Haziran 2024

Ciltte Kaşıntı Nasıl Geçer?

Ciltte Kaşıntı

Ciltte kaşıntı, alerji, mantar ve egzama gibi dermatolojik hastalıkların yanı sıra kişinin kullandığı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca böcek ısırması gibi sebepler cildi tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir. Bu durum karşısında kişiler oldukça rahatsız olur. Kaşıntıya maruz kalan bireyler, genellikle kaşıntıyı gidermek amacıyla farkında olmadan kaşınan bölgeyi tahriş edecek kadar sert ve hızlı kaşırlar. Bu durumda kaşınan bölge hem tahriş olur hem de ağrı ortaya çıkabilir. Kaşıntılar yalnızca tek bir bölgede görülebileceği gibi vücudun geneline de yayılabilir. Kaşınan bölgede temas olmadığı halde kızarıklık ve kabarıklık oluşabilir. Bu gibi durumlarda doktora danışmak en doğru ve sağlıklı karar olacaktır. Kaşıntı sabit şekilde devam etmeyip giderek şiddetini artırabilir.

Bireyde görülen kaşıntı sürekli olarak artış gösteriyor ve her defasında daha uzun süreli kaşınıyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna gidip destek alarak bu kaşıntının nedenleri ve oluşabilecek sonuçları hakkında bilgi edinilmelidir. Ancak hafif şiddetli kaşıntılar evde de uygulanabilen bazı yöntemlerle giderilebilir. Bu yöntemler genel olarak bitkisel tedavi yöntemleridir. Geçmeyen kaşıntılar, kişide aşırı sinir ve uykusuzluk gibi sorunlara da yol açabilir. Vücutta görülen kaşıntının diğer adıyla ciltte kaşıntının sebepleri arasında dermatolojik hastalıklar, bazı iç hastalıklar, kullanılan ilaçlar, hassas cilt ve yaşanılan yoğun stres gösterilebilir.

Ciltte Kaşıntı Nasıl Giderilir?

Böcek ısırıkları, böcek sokmaları ve iltihap gibi sebeplerle oluşmuş kaşıntılarda fesleğen yaprağı kullanılabilir. Fesleğen yaprağı, içinde barındırdığı antibakteriyel ve antiseptik özellikleri ile ciltte kaşıntıya iyi gelmektedir. Çay ağacı yağı, egzama ve mantar hastalıklarının yanı sıra ciltteki kuruluğa da iyi gelmektedir. Çay ağacı yağı, kuru cildi nemlendirirken aynı zamanda cildi temizleyici özellik göstererek bakteri oluşumuna engel olur.

Aynısefa bitkisi, kaşımaktan tahriş olmuş ciltlere uygulanabilir. Aynısefa bitkisi, kaşıntıdan dolayı tahriş olmuş cilde uygulandığında tahriş olan bölgenin iyileşme sürecini hızlandırırken kaşıntıyı da azaltır. Papatya çiçeği, kaşıntıyı ve oluşan iltihabı azaltır. Bu bitkilerin yanında ciltte kaşıntı oluştuğunda kullanılabilecek başka bitkiler de vardır. Bu bitkilere örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Kan otu
  • Sakız otu
  • Karakafes otu
  • Kuș otu

Kaşıntıların tedavisinde bitkisel yöntemlerin yanı sıra, dermatologlar tarafından önerilen ilaçlar ve kremler de kullanılabilir. Ancak herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir. Kaşıntının altında yatan nedenlerin belirlenmesi, tedavi sürecinin etkinliğini artıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mantar Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Mantar Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hemoroid Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Hemoroid Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi